Cauta
Home » Despre acest proiect

Despre acest proiect

Ce este?

   Acesta este un proiect care încearcă să listeze și să pună pe hartă cât mai multe din mașinile vechi sau pe cale de dispariție din România. E vorba despre mașinile construite in România și în spațiul din spatele Cortinei de Fier înainte de momentul 1989, plus câteva modele construite după 1990 la noi (in principal modelele ARO și Rocar).

De ce și cum?

   În ultimii ani adunasem câteva poze (făcute cu telefonul) ale unor mașini românești pentru care perioada de tranziție a anilor '90 nu a fost deloc îngăduitoare, mă refer mai ales la mașinile ARO. În același timp urmăream câteva pagini de web (bloguri, pagini Facebook, toate adresele pot fi găsite în pagina de Alte resurse) care prezentau multe dintre aceste automobile, cu poze și comentarii destul de interesante. Mi-am zis că ar fi o idee buna să pun și eu pozele făcute de mine undeva public, să le fac relativ ușor de căutat și de filtrat, să le dau și locația, și în plus de asta să adaug la ele și tot ce puteam găsi pe GoogleStreetView.

   Prima parte nu s-a dovedit atât de complicată, în sensul că am reușit cât de cât să pun cap la cap niște HTML și CSS plus ElasticSearch pe partea de backend astfel încât să listez pozele făcute de mine de-a lungul ultimilor ani. A fost mult mai interesantă partea cu captarea pozelor cu mașini de pe GoogleStreetView. Pentru asta a trebuit să scriu un mic plugin de Firefox care îmi permitea să salvez in baza de date a site-ului toate mașinile vechi pe care le găseam colindând străzile patriei pe GoogleStreetView, cu date legate de model, marcă și locație. Așa că în loc să-mi mai petrec timpul liber cu jocuri video sau lăsând (mult prea multe) comentarii pe Facebook am început să mă "plimb" pe GoogleStreetView căutând mașini vechi și salvându-le pentru acest proiect. Sunt conștient că făcând asta probabil am dus la extrem interpretarea Termenilor și Condițiilor de pe GoogleMaps/GoogleStreetView, dar ținând cont de faptul că acest proiect nu este comercial (și nu va fi niciodata) și că e doar o chestie făcută de un pasionat pentru alți pasionați sper că cei de la Google nu-mi vor trimite vreun mail supărat cerându-mi să dau totul jos.

   Revenind la mașinile care și-au făcut loc pe listă, încep prin a menționa principala "absentă", ca să zic așa, și anume modelul Dacia 1300 berlină, în principal din considerente care țin de spațiul pe hard-disk-ul server-ului: sunt încă destul de multe modele de acest tip pe străzile patriei și dacă le-aș fi inclus pe toate aș fi atins destul de repede limitele sistemului care găzduiește acest proiect. În rest, am încercat sa "colectez" tot ce ține de industria auto româneasca pre-1990, de la restul modelelor Dacia (1100, Sport, 1300 Break, 1320 si 1325, faimosul Lăstun, foarte rara Dacia Estafette), continuând desigur cu tot ce ține de ARO și Oltcit, dupa aceea tot ce ține de (acum defuncta) Rocar, câteva modele de la Roman Brașov (camionul Bucegi și un pic mai noul Dac 6135), și nu puteam desigur lăsa deoparte faimoasele modele est-europene care și-au făcut loc pe piața auto de la noi pre-1989, și anume Trabant, Lada, Skoda, Wartburg, Moskvitch, Volga, Multicar și chiar și un model Warszawa. Am mai adăugat și câteva modele de mașini occidentale care puteau fi văzute pe străzile noastre in perioada comunista, de la constructori precum Renault, Fiat, Opel, Ford, Peugeot, faimosul VW Beetle sau Volvo.

   Sunt conștient de faptul că am făcut greșeli la identificarea multor modele (nici acum nu știu 100% sigur care sunt diferențele exterioare între o Skoda 105 si o Skoda 120, sau între o Lada 1200 și o Lada 1300), mi le asum cu totul (de multe dintre ele mi-am dat seama de ele pe măsură ce înaintam în proiect și deveneam mai "știutor" în ceea ce privește istoria modelelor de automobile din fostul spațiu est-european). Cu toate aceste limitări sper ca proiectul acesta va trezi un cât de mic interes printre pasionați.

   Pentru alte detalii și intrebări mă puteți găsi la adresa de mail furnizată pe pagina de Contact.